У пошуках ідей для весняного «розвантаження» зверніть увагу на морську дієту – наймоднішу й найкориснішу цього сезону.
Деякі вчені стверджують, що величезний стрибок у розумовому розвитку нашим пращурам, які населяли Землю двадцять тисяч років тому, вдалося зробити завдяки правильному харчуванню: перш ніж навчитися полювати на дичину, вони споживали морепродукти. Дієтологи вважають, що нам також не слід забувати про традиції предків і невпинно наголошують на користі дарів моря не лише для мозку, а й для всього організму. Тож із приморського відпочинку, окрім яскравих вражень і зовнішніх змін, спробуйте «виловити» якомога більше користі для свого раціону.
У багатьох країнах світу основу харчування жителів становлять не хліб чи м’ясо, а страви з морепродуктів, адже вони швидше готуються, легше перетравлюються й краще засвоюються.
А до того ж таке меню – це ваша страховка від:
серцево-судинних захворювань.
Морепродукти, на відміну від іншої їжі тваринного походження, містять унікальні поліненасичені жирні кислоти з «кодовими назвами» омега-3 та омега-6. Потрапляючи в організм, вони виконують цілком конкретне завдання: знижують рівень шкідливого холестерину в крові. Крім того, кислоти групи омега-3 мають протизапальний ефект і надають посильну допомогу при лікуванні багатьох захворювань: астми, запалення легень, ревматичного артриту.
зайвих жирових відкладень.
У 100 грамах мідій міститься всього 3 грами жиру, у креветках – 2, а у кальмарах і того менше: лише 0,3 грама. Калорійність теж вражає рекордно низькими показниками – 70–85 ккал. Для порівняння: у 100 грамах телятини – 287 ккал, а курячого м’яса – 241. Тож морепродукти – це не лише найсмачніші делікатеси, а й дієтична їжа.
порушень роботи травного тракту.
Якщо м’ясний білок організм переробляє приблизно п’ять годин, то з білком морських дарів він упорається вдвічі швидше. Адже порівняно з м’ясом дичини та домашніх тварин, риба містить значно менше грубої сполучної тканини. До речі, саме її наявністю пояснюється хибна думка, ніби м’ясо є більш ситним продуктом.
захворювань щитоподібної залози.
Особлива цінність морепродуктів – у величезній кількості дефіцитного мікроелемента йоду. Він не виробляється організмом людини (як деякі інші мікроелементи), не накопичується про запас і міститься лише в обмеженій кількості продуктів. Проте досить з’їсти 20–50 грамів морських дарів – і добова норма йоду вам забезпечена. А отже, є й «паливо» для роботи щитоподібної залози та мозку. У Японії, країні з най«морськішою» кухнею у світі, на мільйон жителів припадає тільки один випадок захворювання щитоподібної залози. На відміну від штучно йодованих продуктів – солі, молока, хліба – йод із морепродуктів не вивітрюється вже за першого контакту з сонячними променями та киснем.
емоційних перевантажень.
Зазначено, що народи, які живуть біля морів та океанів, більш доброзичливі одне до одного, ніж їхні «глибинні» співвітчизники. Значною мірою це пояснюється раціоном, що базується на дарах моря. Міцна «дружба» вітамінів групи В, магнію та міді об’єднує майже всі морепродукти. Це і є головна формула врівноваженості та веселого характеру. А фосфор гарантує цілковите й беззастережне засвоєння всіх вітамінів групи В.
зниження лібідо.
Кажуть, Казанова перед любовним побаченням з’їдав на вечерю до 70 устриць, запиваючи їх шампанським. Усе тому, що цей делікатес вважається потужним афродизіаком і сприяє виробленню «гормону пристрасті» – тестостерону. Щоправда, повторювати подібний гастрономічний «подвиг» ми не радимо. Однак навіть одна порція легкого салату з ракоподібних та молюсків може дати подібний ефект.
Морепродукти
На Сході такий звичний для нас термін, як «морепродукти», вважають неточним і навіть некоректним. Адже кожен морський делікатес має індивідуальний набір корисних властивостей і потребує особливої презентації. Отже, знайомтеся…
Ламінарія
Перший крок до краси – повна свобода від токсинів та шлаків, а кращого помічника в нерівній боротьбі з ними, ніж ламінарія, годі й шукати. У народі цю водорість називають морською капустою, а в медицині та фармацевтиці – келп. Її козирем є альгінова кислота, що має унікальну здатність поглинати та виводити токсини з тонкого й товстого кишківника, а також чинити жовчогінну, сечогінну і послаблювальну дію. Ще жодному продукту не вдалося перевершити ламінарію за вмістом альгінової кислоти. А за кількістю вітаміну С та здатністю відбивати інфекційні атаки бурі водорості не поступаються навіть визнаним рекордсменам — цитрусовим, зеленій цибулі та щавлю. Але й цим можливості ламінарії не обмежуються: вона практично повністю «виганяє» з організму свинець, стронцій, кадмій та інші важкі метали. Саме тому морська капуста є основною складовою багатьох БАДів та інших очищувальних препаратів.
На жаль, більшу частину своїх цінних властивостей ламінарія втрачає при консервації з додаванням оцту, саме в такому вигляді сучасна харчова промисловість найчастіше пропонує її покупцям.
Кальмари
Страви з кальмарів, за твердженням китайських дієтологів, ніскільки не гірші за медикаменти, коли йдеться про нелегке та дуже важливе завдання: налагодити роботу шлунково-кишкового тракту в цілому та кожного органа окремо. У м’ясі цих молюсків містяться у великих кількостях особливі екстрактивні речовини, які беруть під контроль виділення шлункового соку й процес травлення. Крім того, регулярно смакуючи кальмарами, ми поповнюємо в крові запаси холінестерази: дефіцит цього ферменту безпосередньо свідчить про захворювання печінки. А ті самі китайські лікарі запевняють, що часте й помірне вживання кальмарів може запобігти утворенню каменів у жовчному міхурі.
Кальмари, які ми бачимо на прилавках, важать 90–500 грамів, а в океанських глибинах можна зустріти їхніх гігантських родичів завдовжки до 18 метрів і вагою в кілька тонн.
Виявляється, кальмари можуть пишатися своїм «аристократичним» походженням: у їхній крові замість гемоглобіну міститься гемоціанін, тож вона має блакитний колір. А перекачують її не одне, а одразу три серця.
Устриці
Успіх цим на вигляд непоказним молюскам забезпечує цинк. У 100 грамах продукту міститься 165% його добової норми. Крім того, що цинк дбає про імунітет, саме його присутність у раціоні дозволяє забути про вугрі, герпес і лупу. Волосся, вії та нігті при цьому отримують ще більше уваги, стаючи гладенькими, блискучими й здоровими.
Якщо не любите їсти устриці сирими, можна запекти їх на стулці впродовж 2–3 хвилин, посипавши тертим пармезаном.
Мідії
Це справжній еліксир молодості. Ласуючи мідіями впродовж усього курортного сезону, ви дістанете чудовий колір обличчя, еластичну шкіру та розкішне густе волосся. До того ж не доведеться хвилюватися про такі «літні» проблеми, як сухість шкіри й ламкість волосся. А якщо не забуватимете про морські делікатеси й у холодну пору року, ваша краса залишиться з вами ще довго. У цьому допомагають вітаміни А і Е, які діють у тісній «зв’язці» і є найкращими природними антиоксидантами. Врахуйте: щоб ці «вітаміни краси» повністю засвоювалися, мідії слід подавати з рослинною олією, бажано оливковою.
Замість курячого бульйону, який у нас здавна вважали чудовим засобом для відновлення сил, народи, що живуть на океанському узбережжі, готували хворим концентрований бульйон із мідій. Проте інколи таке «ліки» може спровокувати алергічну реакцію.
Краби й креветки
Їхній білок особливо багатий таурином. Ця амінокислота активно живить м’язи та судини, зберігаючи їхню еластичність і підтримуючи їх у тонусі. Завдяки цьому ваше серце застраховане від збоїв, а ноги – від варикозної сітки. Крім того, фармацевти використовують таурин для виготовлення очних крапель, що покращують стан м’язів очей, рогівки та сітківки. Але ж салат із крабів та креветок набагато приємніший, ніж ліки!
Таурин, отриманий із морепродуктів, входить також до складу деяких енергетичних напоїв (Red Bull, Burn та інші).
Рапани
За смаком вони нагадують гриби, проте за кількістю корисних властивостей і впливом на організм перевершують їх у кілька разів. Ці чорноморські молюски в надлишку містять фтор і кальцій – компоненти, що формують та зміцнюють зубну емаль і кістки. Страви з рапанів – це не лише профілактика карієсу, а й запорука міцного волосся й нігтів.
Одними з перших смакові й поживні властивості рапанів оцінили корейці, «прописавши» їх у своїй національній кухні.
Морський мотив
Давню традицію влаштовувати двічі на тиждень «рибний день» сучасні дієтологи теж вважають дуже корисною. Однак краще організовувати собі «дні морепродуктів». Щоправда, медики не радять харчуватися винятково дарами моря, та у поєднанні з овочами, фруктами й молочними продуктами (які допомагають засвоювати корисні речовини) вони позитивно впливатимуть на серце, щитоподібну залозу й нервову систему. Можна обрати два «морські» дні поспіль або рознести їх упродовж тижня — вівторок і четвер, середа і п’ятниця — на ваш смак. Щоб розвантажувальний і оздоровчий ефект був максимальним, включайте в раціон не смажену, а тушковану чи запечену рибу (з овочами або фруктами). На перше побалуйте себе юшкою із сьомги чи форелі зі сметаною. Креветки, кальмари, мідії, рапани, краби й морську капусту бажано використовувати як основу салатів. Додавати можна як звичні помідори, болгарський перець, салатне листя, так і «заморські» оливки та авокадо, а також трохи твердого сиру. Заправка – рослинна олія, ложка сметани та лимонний сік. Хліб обирайте лише житній або з висівками, пийте фруктові соки й зелений чай – і отримаєте багато цінних речовин при помірній кількості калорій (приблизно 1800–2000 ккал на день).
Згідно з новими дослідженнями американців, популярність дієт загалом знижується, натомість усе більше людей прагнуть правильно харчуватися. Тому за основу весняної дієти візьміть морську капусту (ламінарію): вона багата на вітаміни, мікроелементи та амінокислоти, до того ж є абсолютною рекордсменкою за вмістом йоду, що надзвичайно корисно для щитоподібної залози. Уявіть, тільки магнію, який знімає синдром втоми, у ній у 11 разів більше, ніж у звичайній капусті. Ще одна приємна новина: морська капуста знижує відчуття голоду, м’яко очищує організм і виводить шлаки та токсини.
Сніданок і вечеря
Салат «Обмани голод»
- Морська капуста (150 г)
- Відварена морква (2 шт., нарізати кубиками)
- Зелений горошок (консервований, 100 г)
- Огірок (1 шт., нарізати кубиками)
- Оливкова олія (для заправки)
Обід «Без хитрощів»
- Відварена куряча грудка (200 г)
- Морська капуста (100 г)
- Кріп або невелика кількість оливок (за смаком)
- Оливкова олія
Гарнір – морська капуста, а грудку можете чергувати зі шматочками відвареної риби, телятини або яйцем, звареним «круто».
На замітку
- Корисні якості оливкової олії — поза конкуренцією. Вона сприятливо впливає на весь організм: покращує обмін речовин, підвищує імунітет і витривалість (що конче потрібно за весняного авітамінозу). Щодня вранці та ввечері випивайте по 1 столовій ложці оливкової олії (холодного віджиму), і це допоможе продовжити молодість.
- Маслини та оливки знижують рівень «поганого» холестерину й теж уповільнюють процес старіння. Тож їжте їх на здоров’я стільки, скільки хочеться!
- Дослідники дійшли висновку, що у жінок, які під час вагітності постійно вживають морепродукти, частіше виростають розумні діти.
Із невода достатку
Присвячуйте «морській» дієті один тиждень на місяць, а в проміжках між прийомами їжі пийте більше негазованої мінеральної води та зеленого чаю. За день можна з’їдати до 250 г морської капусти, додаючи її в салат чи будь-яку обідню страву. Голлівудські акторки Мелані Гріффіт і Ума Турман віддають перевагу морепродуктам перед м’ясом і вважають, що саме в цьому криється секрет їхньої стрункості. Дари моря легко засвоюються й приносять максимум користі, а ще містять багато поліненасичених жирів. Окрім фосфору, йоду, міді, цинку й калію, морська риба має жирні кислоти, які покращують роботу серця. До літа, завдяки «морській» дієті, ви зможете не лише підправити фігуру, а й покращити загальне самопочуття.
Зіркова ікротерапія
До речі, дослідження вчених підтверджують, що риб’ячий жир захищає від депресії. Природні антиоксиданти — мідії — багаті на омега-3 кислоти, а в креветках мало жиру, зате багато білка. Наприклад, голлівудська зірка Анджеліна Джолі, аби зберегти красу й молодість своєї шкіри, вже давно практикує «ікротерапію».
Знайдіть на тарілці місце для морепродуктів
Безліч людей у всьому світі обожнюють морепродукти й вживають їх ради задоволення, а не лише з користю для здоров’я. Безсумнівно, ці ласощі містять цілу низку корисних речовин, вони надзвичайно поживні, смачні, доступні та складають основу меню багатьох народів. Ба більше, риба й морепродукти часто входять до традиційного раціону різних етнічних і релігійних свят.
Звичка – запорука успіху
Збагатити свій щоденний раціон новим «асортиментом» із морських глибин дуже легко. Тут діє правило заміни. Поступово замініть рибою одне або кілька інших джерел білка та хоча б двічі на тиждень влаштовуйте «рибний день». Наприклад, можна почати з бутербродів із сардинами чи шпротами на сніданок або ланч.
- Спершу хоча б раз на тиждень замініть свій стандартний сніданок чи обід морепродуктами. Звикнувши до цього, перейдіть на вживання морепродуктів двічі на тиждень.
- Лосось і тунець приємно урізноманітнюють смак бутерброда. Спробуйте приготувати філе риби на грилі чи на відкритому вогні. Консервовані тунець або лосось також чудово підходять для бутербродів.
- Для різноманітності маринуйте або готуйте на грилі рибне філе (наприклад, палтуса чи лосося). Рибний шашлик – прекрасна страва.
- Привчайте дітей до такого харчування якнайраніше, щоб вони змалку засвоїли корисну звичку, яка залишиться на все життя.
- Замість смаженої риби обирайте запечену рибу або рибу, приготовану на грилі чи на відкритому вогні, — вона містить менше жиру.
Перевага «морської» дієти полягає в тому, що вона дає змогу суттєво збагатити раціон. Риба та морепродукти – доступна, відносно недорога і водночас дуже поживна їжа, багата на білок і корисні жири, що сприяє оздоровленню організму.
Джерело: natali.ua